Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Gastlab och gastroforskning

”Gastlab” etablerades redan i slutet på 1960-talet av Lars Olbe och medarbetare vid dåvarande Kirurgiska kliniken/Institutionen II vid Sahlgrenska. Man bearbetade dåtidens kirurgiska problemområden, framförallt kroniska magsår och reglering av magsäckens syraproduktion. Framgångsrik forskning har gjort att magsårskirurgin kunnat avvecklas och idag kretsar Gastlabs verksamhet huvudsakligen kring magtarmkirurgi riktad mot fetma och metabol sjuklighet.

”Gastroforskning” har sitt ursprung i ”Centrum för Gastroenterologisk Forskning” (CGF) vid Göteborgs universitet” som etablerades av Lars Olbe och Lars Fändriks i början på 1990-talet. Centrumbildningen samordnade ett 25-tal forskargrupper och organiserade state-of-the-art symposier och kurser inom gastroenterologiskt intressanta ämnen, exempelvis Helicobacter pylori-forskning, slembildning, funktionella magtarmrubbningar, slemhinneimmunologi/ vaccinutveckling m m. Flera har utvecklats till framgångsrika forskningsfält med betydelsefulla kliniska tillämpningar i dagens sjukvård

Parallellt med CGF etablerades Enheten för gastroforskning som koordinerade klinisk gastroenterologisk forskning inom Sahlgrenska Sjukhuset . Denna enhet kom så småningom att endast administrera forskning inom övre gastrointestinal kirurgi vilket slöt cirkeln till Gastlab. Avdelningen för gastroforskning inrättades år 2001 vid dåvarande institutionen för de kirurgiska disciplinerna och efter Sahlgrenska akademins institutionsrevision år 2005 ändrades det formella namnet till avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning.

 

Avdelningschef Lars Fändriks

BILD: Lars Fändriks är professor i integrativ fysiologi och farmakologi. Här fotograferad i det rum på Sahlgrenska där de första kliniska prövningarna av omreprazol genomfördes. (foto: Monica Havström)

 

 

 

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2014-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gastro.gu.se/om-avdelningen/gastlab-och-gastroforskning/
Utskriftsdatum: 2019-12-10