Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Losec och Gastlab

År 1988 introducerades magsyrahämmaren Losec®. Det blev början till slutet på magsår som folksjukdom och Losec blev en av Sveriges genom tiderna största exportsuccéer. Bakom Losec stod det lilla Astra-ägda bolaget Hässle AB i Mölndal och idag är det inte många som vet att medarbetare vid Sahlgrenska och dåvarande Medicinska fakulteten spelade nyckelroller i denna svårslagna succé. Här är berättelsen om hur Gastlab och den dåvarande medicinska fakulteten bidrog till en av världens största läkemedelssuccéer:

http://www.akademiliv.se/en/2013/12/15747/

 

 

Farewell Symposium på Hässle i mars 1983

BILD: Från vänster, Arvid Carlsson, Sven-Arne Nordlindh, Ivan Östholm, Leif Hallberg, Göran Schill, Lars Werkö and Lars Olbe.

År 1988 introducerades magsyrahämmaren Losec. Det blev början till slutet på magsår som folksjukdom och Losec blev en av Sveriges genom tiderna största exportsuccéer. Bakom Losec stod det lilla Astra-ägda bolaget Hässle AB i Mölndal och idag är det inte många som vet att medarbetare vid Sahlgrenska och dåvarande Medicinska fakulteten spelade nyckelroller i denna svårslagna succé.

Läs Lars Fändriks berättelse om Losec-resan i Akademiliv från 2013

 

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2014-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?