Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Om avdelningen

Avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning hör till institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin och verksamhetsområde KirurgiS vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Verksamheten har alltså två huvudmän, Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset (VGR). Kombinationsmiljön kan vara förvirrande och i dagligt tal används därför begreppet Gastroforskning för GU-delen och Gastlab för SU-delen.

Kort historik
Forskningsverksamheten ”Gastlab” etablerades redan i slutet på 1960-talet av Lars Olbe och medarbetare vid dåvarande Kirurgiska kliniken/Institutionen II vid Sahlgrenska. Man ville bearbeta dåtidens kirurgiska problemområden, framförallt kroniska magsår och reglering av magsäckens syraproduktion. Den framgångsrik forskning som utvecklats här har nu gjort att magsårskirurgin i stort har kunnat avvecklas och idag kretsar Gastlabs verksamhet huvudsakligen kring magtarmkirurgi riktad mot fetma och metabol sjuklighet.

Forskningen inom området går i dag hela vägen från preklinisk till klinisk forskning med ett fokus på övre gastrointestinal behandling och innefattar flera olika specialiteter inom såväl det medicinska- som det kirurgiska fältet. Det forskas både kring organspecifika diagnoser till mer övergripande tillstånden. Forskning om magtarmsystemets aggressiva matsmältningsfaktorer (magsyra, galla och enzymer) bedrivs fortfarande, men även andra inriktningar prioriteras.

 

 

Avdelningschef Lars Fändriks

BILD: Lars Fändriks är professor i integrativ fysiologi och farmakologi. Här fotograferad i det rum på Sahlgrenska där de första kliniska prövningarna av omreprazol genomfördes. (foto: Monica Havström)

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-10-10
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?