Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Bariatrisk och metabol kirurgi

Bariatrisk kirurgi (viktreducerande kirurgi, obesitaskirurgi)

är ingrepp i magtarmkanalen som utförs med syfte att reducera kroppsvikten hos patienter med sjuklig fetma (obesitas). Det vanligaste ingreppet är Roux-en-Y-Gastric Bypass (gastric bypass) där födan passerar direkt ned i tunntarmen. En annan operation är Vertical Sleeve Gastrectomy (VSG) som innebär att en stor del av magsäcken tas bort. Tidigare gjordes gastric banding (band som försnävade magsäcken) men denna teknik är numera ovanlig i Sverige.

Metabol kirurgi

Operationerna är desamma (exempelvis gastric bypass eller VSG), men det primära målet är inte viktreduktion. Metabol kirurgi betecknar ingrepp i magtarmkanalen för att påverka kroppens ämnesomsättning och bota eller lindra det metabola syndromet (insulin-resistans/diabetes, blodfettsrubbningar och högt blodtryck). Ett exempel på metabol kirurgi är att förhindra eller förbättra typ 2 diabetes och dess följder, t ex njurskador.

Illustration - Olika operationsmetoder

Illustrationen hämtad från artikel "Roles of the gut in the metabolic syndrome: an overview" av Lars Fändriks. Publicerad i JIM Journal of Internal Medicin 19 december 2016
 

 

     

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-06-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://gastro.gu.se/Forskning/bariatrisk-kirurgi/
Utskriftsdatum: 2018-02-23