Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Välkommen till avdelningen för gastrokirurgisk forskning och utbildning

Vid avdelningen bedrivs forskning och utbildning om sjukdomar, diagnostik och kirurgi i magtarmkanalen. Målet är att förbättra den kirurgiska vårdprocessen och att öka kunskapen om människans fysiologi och sjukdomsmekanismer.


Forskningsnyheter från avdelningen


Fetmakirurgi bör kunna erbjudas före 18 vid allvarlig fetma

FORSKNING: I Sverige erbjuds fetmakirurgi i princip inte före 18 års ålder utanför forskningsstudier. Studier visar nu att opererade ungdomar uppnår viktnedgång och metabola förbättringar i paritet med vuxna patienter. Ungdomarnas glukos-, insulin- och levervärden förbättras, och menstruationer och sömnmönster normaliseras.

I en debattartikel i Läkartidningen (2019;116:FHCL) önskar en grupp forskare från flera sjukhus och lärosäten en samsyn kring att utvalda ungdomar ska kunna erbjudas fetmakirurgi före 18 års ålder. Det rör sig om 30–50 ungdomar per år, att jämföra med de 5 500 vuxna som årligen genomgår fetmakirurgi i Sverige. Forskaren och kirurgen Torsten Olbers är en av författarna bakom artikeln.

Utredning bör ske på enheter med särskild kompetens och erfarenhet. Operationerna bör utföras av erfarna operatörer på ett fåtal kirurgkliniker. Uppföljningen måste ske på ett sätt som är anpassat efter tonåringars behov av kontinuitet och stor tillgänglighet.

Torsten har länge forskat inom detta fält, läs ett pressmeddelande från 2017.

– Det är dags att börja integrera fetmakirurgi i behandlingen av ungdomar med allvarlig fetma. En förutsättning är att de följs upp långsiktigt eftersom våra resultat också visar att en del ungdomar behöver mycket stöd för att hantera tillvaron efter operationen. Fetmakirurgi är ingen ”quick fix”, konstaterar han i det pressmedelandet.


 Fler forskningsnyheter hittar du här
 


Vår forskning har tre huvudmål

 

  • att identifiera kliniska behovsområden
  • att karakterisera och förstå mekanismer för sjukdomars uppkomst och effekterna efter kirurgisk behandling
  • att optimera och alltid arbeta för att nå den bästa kirurgiska effekten

Läs mer om vår forskning här

Mag- & tarmkanalen har en central roll i kroppens metabolism

Kirurgisk behandling av fetma innebär ingrepp i magtarmkanalen som har dramatisk effekt inte bara på kroppsvikten utan förbättrar också en rad metabola sjukdomar, bl a diabetes och högt blodtryck. Läs mer under fliken Forskning.

Vid Avdelningen bedrivs undervisning på flera nivåer

 

  • På grundnivå inom Läkarprogrammet, framför allt termin 8 "kirurgterminen"
  • På avancerad nivå inom olika yrkesområden, framför allt projektarbeten inom apotekar- och läkarprogrammet
  • På forskarnivå med doktorandprojekt inom olika yrkesgrupper

Läs mer om utbildningen här

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2017-10-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?